Dövmelerin lazerle silinmesi kaç seans gerektirir?
LAZER İLE DÖVME SİLME
Dövmeleri yok etmek amacıyla kullanılan lazer ışınları deri yüzeyine zarar vermeden geçerek deri içindeki koyu renkli dövme pigmentine ulaşır. Dövme pigmenti lazer ışığını emerek ışıktaki enerjiyi ses ve ışığa dönüştürür. Bu sayede deri içindeki büyük parçalar halinde bulunan pigment açığa çıkan enerji ile çevre dokuya zarar vermeden küçük parçacıklara ayrışır. Vücudun bağışıklık sistemi küçük parçacıklara ayrılmış dövme boyasını daha kolay emer ve yok eder.
Dövme nasıl silinir?
Dövme silme için kullanılan lazer ışını derinin epidermis tabakasını geçerek, dermis ve derialtı dokudaki dövme rengini veren bileşikler tarafından emilir ve bu maddelerin parçalanıp bağışıklık sistemi tarafından ortadan kaldırılması sağlanır.
Q-switched Nd:YAG lazer Q-switched Nd:YAG lazer değişik renkler ve dalga boylarındaki lazer ışınlarıyla dövme silmede en geniş renk spektrumununda etkili olan teknolojilerdendir.
Dövmenin rengi koyu ise daha kolay silinebilirken, açık renklerde silinmesi daha da zorlaşır. Çoğu zaman dövmeler birden fazla renkte olurlar. Dövmelerdeki değişik renkleri deri altına demir, karbon, civa, kadmiyum, kobalt, krom ve titanyum bileşikleri verilerek oluşturulur. Siyah renkli dövmeler her türlü ışığı absorbe edebildiği için her tür dövme lazeriyle en kolay sonuç alınan dövmelerdir. Koyu renkler de siyah renk gibi lazer tedavisine cevap verdiğinden kolay sonuç alınırken, sarı, yeşil v.b. renkler daha spesifik ışık dalga boyu emebildiğinden daha zor ve daha uzun sürede tedavi edilebilirler. Silinecek dövmenin bulunduğu bölge, yüz gibi kanlanması iyi ve derisi ince olan bir bölgeyse tedaviden sonra iyileşme daha hızlı olur. Bu da daha yüksek enerji verilerek çalışmaya imkan tanırken, daha kolay ve daha kısa sürede sonuç alınabilir. Ancak gövde, kol ve bacaklar gibi kalın derili alanlarda daha uzun ve daha çok seans uygulayarak sonuç alınabilir.
Dövme silme seansları sırasında çoğu zaman anesteziye gerek olmasa da hassas kişilere uygulama yapılırken, lokal anestezi yapılması faydalı olabilir. Uygulama yapılan bölgede hafif bir şişme ve kızarıklık olabilir. Bir hafta içinde şişlik ve üzerinde kabuklanma ortadan kalkar. Uygulama yaklaşık 4-8 seans yapılabilir. Her seans arası 4-6 hafta olmalıdır. Daha erken yapılan seanslar fayda sağlamaz. Uygulama sonrası değişik epitelizan kremler kullanılmalıdır. Seans aralarında herhangi bir riske karşı yine de güneş koruyucu kullanması uygun olacak
Her dövme yok edilebilir mi?
Çoğunlukla yok edilir ama bu kural her zaman geçerli değildir. Günümüzde dövme silme lazerleri çok ileri teknoloji ile üretilmektedir. Birçok ana rengi lazerle silmek mümkün olmakla birlikte mor, pembe, sarı renklerin bazı tonları ten rengi ve beyaz renkli dövmeler maalesef lazer ile silinememektedir. Bu nedenle ileride dövme sildirmeyi düşünenlerin lazerle çıkması zor ve/veya imkansız olan renkleri kullandırmamalarını öneririz.
Dövmelerin lazerle silinmesi kaç seans gerektirir?
Dövmelerin lazerle silinmesinde seans sayısını kullanılan boya, uygulanan teknik, kullanılan boya miktarı ve kullanılan lazer türü belirler. Dövme silme seans sayısı 5-15 seans aralığıdır.
Dövme silme seans aralıkları ne kadardır?
Dövme silmede seans aralıkları 6-8 haftadır.
Dövme silmede seans aralıkları kısaltılamaz mı?
Dövme silme tedavisinde deri yüzeyinde oluşan kabuklanma 3-4 gün içinde düzelir. Deri yüzeyinin normalleşmesine rağmen deri altında tetiklenmiş olan boyanın vücuttan uzaklaştırma işlemi devam eder. Bu nedenle vücuttan uzaklaştırılan maddelerin mümkün olduğu kadar fazla uzaklaştırılması ve deri destek dokusunun normalleşmesini beklemek gerekir. Dövme silmede ikinci veya daha ileri seanslar da en erken 6- 8 hafta sonra alınır. Bazen aranın daha fazla uzatılması da istenebilir. Ancak daha sık tedavi seansına girmek isterseniz daha sık aralıklarla seanslara alınabilirsiniz.
Lazerle dövme silmede bazı vakalarda işlemden sonra bir değişim gözlenmemesinin sebebi nedir?
Bu durum tamamen normaldir. Dövme silmede lazer tedavisine alınan yanıt kullanılan boyaya, tekniğe ve vücudun lazerle yapılan işleme verdiği tepkiye bağlı olarak kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Tedaviden sonra ne yapılmalı?
Tedavi alanına düzenli aralıklarla buz kompleksi yapın
Tedavi alanını mümkün olduğunca yukarıda istirahat halinde tutun
Doktorunuzun önerdiği kremi tedavi alanına uygulayın
2 gün sıcak su, sauna, buhar banyosu gibi uygulamalardan uzak durun
Deride kabuklanma varsa kabuklanma düzelinceye kadar havuza veya denize girmeyin
Tedavi sonrasında yukarıdaki kurallara uyulduğu halde gelişen kızarıklık, ağrılı şişlik, zonklama gibi bir yakınma olursa en kısa sürede doktorunuzla irtibat kurun
Lazerle Dövme Silme İşlemi Nasıl Gerçekleşir?
Lazerler kısa atımlı yoğunlaştırılmış ve belli bir bölgeye dağılmadan konsantre olan ışık enerjisi üretirler. Bu ışık derinin üst tabakalarına zarar vermeden geçer ve seçici olarak dövmeyi oluşturan pigmentler ve onları çekmiş hücreler tarafından absorbe edilir. Lazer enerjisi dövme pigmentlerinin küçük parçacıklara bölünmesini ufalanmasını sağlar. Bu küçük parçacıklar daha sonra vücudun immün (savunma) sistemi tarafından yok edilirler. Lazerle dövme silme işleminde kullanılan cihazlar dövme pigmentleri tarafından en iyi emilecek dalga boyunda ışınlar üretir. Bu ışınlar sadece pigment tarafından tutulmakta, dövme çevresinde bulunan normal dokuları, deriyi, siniri ya da damarları etkilememektedir.Her dövmenin kendine özgü olması sebebiyle, silme teknikleri de her bir vakaya kişiye, dövmeye özel planlanmalıdır. Profesyonel yapılmış dövmeler genelde derinin alt tabakalarında ve aynı derinliktedir. Dolayısıyla lazerle dövme silme işlemi de tüm dövme üzerinde genellikle homojen sonuç vermektedir.
Amatör dövmeler ise usta bir el tarafından yapılmadığı için pigment farklı derinliklere vede farklı dozlarda verilebilmektedir. Bu durumda aşırı derine verilmiş renklerin pigmentlerin temizlenmesi zorlaşmaktadır. Yeni bir takım mürekkepler ve pastel renklerin kullanıldığı profesyonel dövmeler oldukça dirençli olmaktadır ve tamamıyla temizlenmesi oldukça zor hale gelebilmektedir.
Lazerle Dövme Silme İşlemi Ağrılı mıdır?
Dövmelerin gerek yaptırılması gerekse sildirilmesi süreçlerinin çok rahat olduğu söylenemez, mutlaka azda olsa bir ağrı duyulmaktadır. Lazer cihazının güçlü ışın atımları deri ince lastik çarpmış gibi hafif bir hisse neden olur. Hastalar açısından tölare edilebilmektedir. Gerekirse lokal anestezi içeren krem ya da lokal anestezi uygulanabilir. Eğer dövme yoğun ve dolu bir dövmeyse genelde ilk bir ya da iki seans lokal anestezi ile uyuşturarak uygulama yapılabilir. Bu sayede hem ağrı olmuyor hem de efektif dövme silme seansı yapılmış oluyor.
Lazerli Dövme Sildirmenin Sonuçları Nasıldır?
Lazer ışığını pigment (dövme boyası) emer ve ışık enerjisi hücre içinde ısı enerjisine dönüşür; pigmenti barındıran hücre tahrip olur, patlar ve pigment hücre dışına çıkar. Hücre dışındaki pigmenti makrofaj denilen vücudun savunma hücreleri alarak ya da sindirerek lenfatik sistem vasıtasıyla o bölgeden uzaklaştırırlar. Bu süre bir çeşit yara iyileşmesi sürecidir ve kişisel farklılıklar göstermektedir. Yeniden aynı bölgeye dövme silme lazer uygulaması içinde bu bölgede yara iyileşmesinin bitmesi gerekmektedir. Her uygulamada lazer senası sonrasında dövme rengi beyazlaşır, akabinde kırmızı bir yara durumu oluşur. 3 gün sonra şeffaf bir kabuk oluşur. Bu kabuk aynı dövmeyi yaptırdığınız zamanki kabuk gibidir. 15 gün sonra ise kabuk dökülür ve dövmenin bir kısmı çıkmış, bir kısmı hafiflemiş bir kısmı ise duruyor olacaktır. Zaman içerisinde dövme daha da çıkacaktır ve sonraki seansı beklemeniz gerekecektir.